Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
ONSDAG 23 FEBRUARI 2000
 
 

Självmordspakt på internet – drama chockar Norge
Ungdomar tog sina liv vid känt turistmål
Nu rullas en makaber historia upp om det döda par, en man och en kvinna, som hittades nedanför Predikstolen-stupet i Norge i helgen.
  Den österrikiska kvinnan och den norske mannen hade ingått en självmordspakt på internet.
  Tillsammans tog de hoppet in i döden utför stupet.

  Lösningen lämnades av en 19-årig norsk flicka, som också letat på internet efter någon att ingå en självmordspakt med. Flickan tog själv kontakt med polisen i Bergen och berättade sin historia.
  Hon har varit i personlig kontakt med den norske mannen flera veckor före hans död.

Mejlen granskad av polisen
  Den 19-åriga kvinnan visade upp sin mejl-korrespondens för Bergenpolisen i går. Där planlades självmordet vid Predikstolen i detalj. Den 19-åriga kvinnan kom i kontakt med norrmannen genom en hemsida på internet för människor med självmordstankar.
  Mannen i 20-årsåldern sände den 9 februari ut en efterlysning på hemsidan. Han gick rakt på sak - han sökte en person att begå självmord med. Och han betalade gärna resan om pengar saknades.

Många svar
  Norrmannen fick många svar, som tidningen VG studerat i efterhand.
  En hel del galghumoristiska, andra seriösa.
  I anknytning till hemsidan finns groteska beskrivningar av olika sätt att begå självmord, bland annat en lista över dödliga medicindoser.
  Det finns möjlighet att svara direkt till personen som skickar ut efterlysningen - utan att alla andra ser det. Sannolikt har den norske mannen fått kontakt med den österrikiska kvinnan på det sättet.

Var för sent ute
  Den 19-åriga norska flickan ville också delta i självmordspakten - men var för sent ute. Den norske mannen och den österrikiska kvinnan hade redan bestämt att det bara skulle vara två.
  – Jag fick svar direkt från mannen. Han berättade att han redan gjort ett avtal med den österrikiska kvinnan, men skulle undersöka om vi skulle kunna vara tre som hoppade, berättar den 19-åriga kvinnan till VG.
  Mannen berättade också att hoppet skulle ske snart, från Predikstolen, ett tusen meter högt stup och känt turistmål i västra Norge.
  ”Har tänkt på självmord en hel del under de senaste åren, och har väl egentligen bara väntat på den rätta anledningen”, skrev den nu döde mannen.
  Men han bestämde slutligen att de bara skulle vara två.
  ”Hoppas du inte tar detta alltför tungt, men vi är eniga om att det är bäst att det bara är vi två (jag och hon från Österrike alltså) som gör detta tillsammans”.Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER