Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
LÖRDAG 1 APRIL 2000
 
 

Gonatt, sena Rapport

SISTA SÄNDNINGEN Göran Åhgren lämnar Rapportstudion efter 23-sändningen i går kväll. Han har ingen aning om vad han ska göra på måndag.
Foto: ANDERS CARLSSON
Göran Åhgren slutar som programledare när SVT ska spara
I går gjorde Göran Åhgren sin sista kväll som programledare för Rapports 23-sändning i veckorna.
  På måndag tar SVT 24 över. Själv vet han inte vad han ska göra.
  – Jag får väl komma hit och mata fiskarna, säger han.
   I tv-huset pågår just nu mycket omfattande förändringar. Ett första tecken är att Göran Åhgren, som personifierat de sena nyhetssändningarna, försvinner.
  De sena nyheterna kommer att sändas av SVT 24 på vardagar för att spara pengar. Helgerna får Rapport ha kvar ett tag till.
  En stor nyhetsredaktion med journalister från Aktuellt och Rapport bildas, de ska jobba för alla SVT:s kanaler.
  Hur många som blir kvar på sina nuvarande jobb är inte klart, men de stora profilerna får stanna.
– Claes Elfsberg blir kvar på Rapport och Jarl Alfredius på Aktuellt, säger Johan Lindén, biträdande chef för Nyheter och Fakta.

Samma reportrar syns i alla kanaler
  
Förändringarna ska genomföras gradvis och vara klara i oktober. Men redan på måndag börjar vissa delar att sjösättas. Bland annat en gemensam utrikesgrupp.
  – Det tittarna kan märka är att utrikesjournalister som Bo Inge Andersson och Jane Brick kommer att synas i alla kanaler, säger projektledaren Magnus Åkerlund.
  Tanken bakom det nya arbetssättet är att undvika dubbelarbete, eller i vissa fall fyrdubbelarbete som när händelser bevakas av de tre nyhetsredaktionerna och SVT:s regionala nyheter. Pengarna som sparas in ska användas till fler reportageresor och ny teknik. Samtidigt ska mångfalden öka.
  På sikt ska SVT 24 få alltmer ansvar för de snabbare nyheterna. Aktuellts 18-sändning tas troligen över till hösten.

Raka nyheter på morgnarna
  
Även Rapport Morgon ska förändras och bli mera nyhetsinriktat, vilket redaktionen är tveksam till.
– Jag tror att de har någon förebild i CNN eller BBC och det innebär att man kör raka nyheter hela morgnarna och det tror vi inte att den svens-ka publiken vill ha, säger programledaren Marianne Rundström.
  
Genom att tiden minskar för fördjupning och debatt tycker hon att SVT sviker public serviceuppdraget.
  På redaktionen finns en utbredd rädsla för att hela programmet ska läggas ner och ersättas av SVT 24, som är rädda för att bli överbelastade.

Vet inget om sin framtid
  
Redaktionerna har därför skrivit ett gemensamt kritiskt brev där tv-ledningen anklagas för att köra över personalen.
  Göran Åhgren, som arbetat 22 år inom SVT, tycker också att det är tråkigt att inte veta något om framtiden.
  Han vet inte ens vad han ska göra på måndag.
– Nej, jag går till jobbet som vanligt. Min chef har sagt: Vi får väl se, du får väl vara reporter, redaktör eller något.

Redaktioner ska dela på nyhetsdesk
Den nya organisationen med gemensam nyhetsdesk för Aktuellt, Rapport och SVT 24 och SVT:s regionala nyheter ska vara i funktion i oktober.
  Men redan på måndag börjar de första delarna att sjösättas:
 • En gemensam utrikesgrupp . Alla 16 utrikesreportrarna på Aktuellt och Rapport. Ny chef blir Morgan Olofsson, tidigare korrespondent.
 • Gemensam produktionsgrupp . Alla fotografer, redigerare, bildproducenter, sändningsproducenter, scriptor, bokare. Sammanlagt cirka 130 personer. Styrkan ska minskas allteftersom ny teknik införs. Överflödiga ska omskolas till andra jobb inom SVT.
 • Gemensam telegramgrupp . Tre personer går igenom samtliga inkommande telegram åt Aktuellt, Rapport och SVT 24.

  Framtiden i tv-huset är osäker
  Frågetecknen i tv-huset är många. Bland annat dessa:
 • Vem blir de nya cheferna i den nya, gemensamma nyhetsdesken? Morgan Olofsson är klar som utrikeschef och börjar på måndag.
 • Vilka nyhetsprofiler får vara kvar i ”sina” program? Claes Elfsberg och Jarl Alfredius blir kvar. Men de andra? Besked kan dröja till hösten.
 • Meteorologerna John Pohlman och Lage Larsson . Blir de kvar på Rapport respektive Aktuellt? Eller dyker de upp både här och där?
 • Blir soffan kvar i Rapport Morgon ? Ledningen vill göra morgonsändningen mera nyhetsinriktad, redaktionen anser att tittarna behöver soffan för debatt och fördjupning.
 • Hur blir det med samhällsprogrammen och den undersökande journalistiken? Tankar finns om att slå ihop Norra Magasinet , Reportrarna och Striptease till en gemensam sändning i veckan. Ska den i så fall ledas från Malmö eller Stockholm?
 • Kommer alla förändringar att leda till större mångfald – och bättre program? Tv-ledningen tror det. Redaktionerna befarar att likriktningen ökar och att samma inslag vevas i olika program.


  Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
  tips: 08-411 11 11
  fax: 08-600 01 77
  växeln: 08-725 20 00


 •    

     
    FLER NYHETER