Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
TORSDAG 20 APRIL 2000
 
 

AFTONBLADET AVSLÖJAR
De vägrar flytta med sina verk
GLESBYGDEN LOCKAR – MEN BARA IBLAND Chefen för Glesbygdsverket, Pia Enochsson, bor på Odengatan – mitt i centrala Stockholm. ”Det är väldigt ointressant var jag sover på nätterna. Att flytta till Östersund hade varit samma som att välja skilsmässa”, säger hon.
Foto: URBAN ANDERSSON


Generaldirektörerna pendlar hellre än lämnar Stockholm
Ett 30-tal statliga verk har flyttats ut från Stockholm av regionalpolitiska skäl.
  Men nästan två tredjedelar av generaldirektörerna vägrar att bosätta sig i landsorten. Chefen för Glesbygdsverket bor på Odengatan i centrala Stockholm.
  – Att flytta till Östersund hade varit samma som att välja skilsmässa, säger generaldirektör Pia Enochsson, 50.
   Aftonbladet har granskat de 33 statliga verk och myndigheter som utlokaliserats. I 20 av fallen har generaldirektörerna valt att inte flytta till orten utan pendlar till jobbet. 17 av dem bor i Stockholm.

”En viktig symbolfråga”
  
Karl Olov Öster pendlar från Stockholm till Fiskeriverket i Göteborg.
  – Arbetet påverkas inte. Enda skillnaden är var jag ska tillbringa helgen och det väljer jag väl ändå själv, säger han.
  Kenneth Eklindh är generaldirektör för Statens institut för handikappfrågor i skolan, SIH, i Härnösand. Han tvekade inte att flytta.
  – Det är en viktig symbolfråga. Har man sin myndighets huvudkontor på en ort vore det väl ändå sjutton om chefen inte är bosatt där, säger Kenneth Eklindh.

”Ointressant var jag sover”
  
Glesbygdsverket bildades för några år sedan och förlades till typisk glesbygdsmiljö, i Jämtland. Trots det har verket en generaldirektör som bor mitt i storstan.
Är det inte konstigt?
  
– Nej, jag reser mycket i arbetet och är inte i Östersund mer än två–tre dagar i veckan. Det är väldigt ointressant var jag sover på nätterna, säger verkets chef Pia Enochsson.
  Hon har fyra gratis hemresor i månaden, dessutom årskort på SAS och en övernattningslägenhet i Östersund som betalas av myndigheten.
  Regeringen utser generaldirektörerna. Förordnandena är i regel sexåriga.
  – Vi har inga krav på att de ska bo på en viss ort. Om de bor på annan plats än verket kan de begära ”anstånd med omstationeringen”, säger statssekreterare Lars Rekke på näringsdepartementet.
  Det innebär rätt till övernattningslägenhet, fyra fria hemresor i månaden eller speciellt pendlingsbidrag under en tvåårsperiod.

”Jag älskar Ängelholm”
  
– Det där är naturligtvis en förhandlingsfråga, precis som lönen, säger Lars Rekke.
  Många av generaldirektörerna har gratis årskort på SAS eller SJ. Genom att förlägga möten till hemorten, oftast Stockholm, kan de på så sätt resa gratis mellan arbete och bostad.
  En som utnyttjar möjligheten till pendlingsbidrag är Jordbruksverkets generaldirektör Ingbritt Irhammar.
  Jordbruksverket ligger i Jönköping men Irhammar föredrar att bo kvar i Ängelholm. Hon får övernattningslägenhet för 5 000 kronor och 2 800 kronor i månaden i pendlingsbidrag.
  – Det var en kombination av att jag och familjen inte ville flytta. Jag älskar Ängelholm på helgerna, säger hon.
  Hon tycker inte att hon sköter jobbet som generaldirektör sämre för att hon inte blivit Jönköpingsbo.
  – Det har ingen betydelse att jag pendlar. De flesta på verket är ju människor från orten.
Aftonbladet har talat med personal som tvärtom tycker att generaldirektörerna bör flytta med. Dels för att skatta i kommunen, dels för att personalen då kommer närmare sin chef.

Kan inte ta med familjen
  
– Det finns lika många åsikter som människor. Vissa tycker att man inte ska färga håret, andra att man ska klippa naglarna, säger Ingbritt Irhammar.
  Thomas Korsfeldt är i dag generaldirektör för Statens energimyndighet i Eskilstuna.
  Han har hela tiden pendlat med tåg från Uppsala.
  – Det hade varit helt omöjligt att ta med familjen. Det hade inte funnits något intresse för att flytta till Eskilstuna i sex år, säger han.

Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER