Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
TISDAG 26 DECEMBER 2000
 
 

De har hotell på Norrmalmstorg – för 1, 1 miljard

VI HAR HOTELL PÅ NORRMALMSTORG! Carina Thenander och Anna Swahn sköter receptionen på Hotel Stockholm vid Norrmalmstorg. I oktober köptes hotellet för hela 1,1 miljard. I Monopol köper man hotell på Norrmalmstorg för 8 000 kronor.
Foto: SOFIA EKSTRÖM

Se vad Monopol-fastigheterna kostar i verkligheten – och i spelet
Så mycket kostar det i verklighetens monopol
Köpa hotell på Norrmalmstorg är vinnartaktiken i Monopol.
  Verkliga priset för Hotell Stockholm vid Norrmalmstorg var 1,1 miljard när det såldes i oktober.
  På Monopols billigaste stråk – Västerlånggatan – krävs i dag tre miljoner för en liten lya. I Diplomatstaden över fem miljoner.
  Aftonbladet har kollat verklighetens Monopolpriser med hjälp av en av Stockholms största mäklare och fastighetsvärderare, Bjurfors.
   Aldrig har priserna svindlat så rekordartat som just nu. Du kan lämpligen klippa ut vårt uppslag och lägga det på köksbordet. Jämföra och häpna över priserna nu när du spelar Monopol med familjen under alla helgerna.
  Även i år har detta klassiska spel, som kom till Sverige redan 1938, sålts i hundratusental över hela världen. Alltid anpassat till lokala städers guldkantade gator, torg och järnvägsstationer.
  Utblottad eller miljonär? Jodå, på det sättet stämmer Monopol ovanligt bra med dagens lokal- och bostadsmarknad i Stockholm. Skillnaden är den otroliga prisutvecklingen.

Ingen vill flytta – det är för dyrt
  
– Vi har kört fram våra senaste avslut på lokal- och lägenhetsaffärer längs Monopols gator, säger Lars Engelbert, vd i Bjurfors. Dessutom har vi en fortlöpande god statistik över prisutvecklingen. Visst svindlar beloppen.
  Aftonbladets Monopol sätter fingret på Stockholms ömma punkt.
  Det är så dyrt att bo att ingen kan flytta hit och det är så kostsamt att skaffa kontors- eller butikslokaler att företagen allt oftare tvingas flytta ut. En utveckling som experterna menar kan hämma hela tillväxten i regionen.
  Ändå är det ingen politiker som måste gå direkt i fängelse utan att passera GÅ...
  Rakt igenom kan man trots allt inte jämföra Monopol med riktiga Stockholm. Södra station är till exempel i dag mest bostadsområde.
  Där ligger bostadspriserna nu i december vid 26 000 kr/kvm, vilket betyder nästan två miljoner för vår jämförelse-trea. Vid Östra station är det ännu dyrare att bo: 2,2 miljoner för trean.
  Det är väl bara en sak att hoppas på, att dra Chans-kortet:
  ”Ni har vunnit en korsordstävling. Inkassera kr 2 000”.
Så här har vi räknat:
Med hjälp av de senaste kvadratmeterpriserna (enligt Bjurfors) har vi räknat fram vad en trerummare på 75 kvadratmeter kostar i dag på Monopols olika gator.
På de platser där det inte finns så många bostäder har vi i stället räknat med priset för en lokal på 500 kvadratmeter.
Vill du räkna på en lägenhet eller lokal med andra storlekar är det alltså bara att multiplicera ytan med priset per kvadratmeter.


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER