lördag 2/5 1998
  Kina försvarar förbud mot pyramidförsäljning
PEKING Kina försvarade på lördagen ett förbud infört 21 april mot en form av kedjebrevsliknande direktförsäljning. Hundratusentals försäljare i bottenskikten av försäljningsorganisationerna har blivit ruinerade och därför har förbudet ”ett brett stöd hos massorna”, skriver partiorganet Folkets Dagblad.
   Regeringen har gjort flera försök de senaste åren att få stopp på de pyramidliknande organisationerna, men dessa har i stället gått under jorden.
   Förbudet ledde tidigare i veckan till svåra kravaller i provinsen Hunan. Minst tre människor dödades och 20 skadades vid oroligheter i staden Zhangjiajie när polisen skulle skingra demonstranter som ville ha sina pengar tillbaka.
   Försäljningssystemen fungerar så att deltagarna åläggs att köpa ett visst antal varor som de sedan själva får se till att bli av med. Många av dem som engagerar sig i organisationerna är människor som har blivit arbetslösa sedan statsföretag lagts ned.
   I och kring staden Wuhan i centrala Kina har uppemot 120 000 deltagare förlorat sina sparpengar i en försäljningsorganisation uppbyggd av ett dotterbolag till ett företag i Taiwan.
   Enligt tidningen samlades 50 000 deltagare i Wuhan i mars för att kräva sina pengar tillbaka.
   Det utpekade dotterbolaget, Xintian, skall enligt anklagelserna ha dragit in omkring 120 000 personer i svindeln genom att förespegla dem stora vinster vid försäljning av gungstolar. Många ruinerades på kuppen.
   Liknande protester har förekommit i provinsen Guangxi.(TT-AFP)