Alla på en sida (no-frames)    Nyhetsbevakaren

Världen 14 JUNI. Visa alla rubriker
Publicerat kl 20:25

Franske seglarlegenden Eric Tabarly dödförklarad
PARIS (AP) Den världsberömde franske seglaren Eric Tabarly dödförklarades på söndagen. Det var på lördagen som den 66-årige Tabarly rapporterades som saknad efter att ha fallit överbord från sin hundraåriga träyacht Pen Duick I utanför Milford Haven i Wales.
   Den brittiska kustbevakningens sökande gav inga resultat och på söndagen dödförklarades seglaren av myndigheterna i Brest i Bretagne.
   Frankrikes president Jacques Chirac uttryckte sin sorg och sitt beklagande:
   - Jag hoppades in i det sista att Tabarly inte skulle vara borta och det är med stor sorg och rörelse som jag accepterar faktum. Tabarly var förebilden för generationer av seglare, sade Chirac.
   Tabarly lärde sig att segla av sin far, som var affärsman och entusiastisk seglare. Livet tillsammans med Pen Duick I började 1938, då pappan köpte den 15 meter långa träbåten, som var byggd 1898 på Irland. Som vuxen renoverade Tabarly båten från köl till reling.
   Som 33-årig sjöofficer vann Tabarly 1964 en solosegling över Atlanten. Då med yachten Pen Duick II. Med Pen Duick V vann han 1969 en Stillahavssegling från Los Angeles till Tahiti och med Pen Duick VI vann han 1976 åter Atlantseglingen.
   Han vann på 1960- och 1970-talet många andra stora segelbåtstävlingar som Fastnet Race, Channel Race och Gotland runt. Han är författare till en rad böcker om sina seglingsäventyr.
   Eric Tabarly efterlämnar hustrun Jaqueline och 14-åriga dottern Marie.
  
Alla dagens telegram Världen: (det senaste överst)


Gårdagens telegram Världen Upp på sidan