Alla på en sida (no-frames)    Nyhetsbevakaren

Sverige 25 AUGUSTI Visa alla rubriker
Publicerat kl 15:54

Le Pen stöttar sverigedemokraternas valkampanj
MALMÖ (TT). Le Pen, ledaren för det franska främlingsfientliga partiet Nationella fronten, har hamnat i den svenska valrörelsen.
   Partiet stöttar Sverigedemokraterna med pengar till valbroschyrer som nu delas ut i ett tiotal kommuner.
   I måndags inledde Sverigedemokraterna sin valkampanj. I ett antal utvalda kommuner, bland andra Malmö, Höör, Trollhättan och Borlänge, ska hushållen få partiets broschyr i brevlådan.
   De viktigaste frågorna, enligt partisekreterare Jakob Eriksson, är krav på utträde ur EU, omprövning av medborgarskap för flyktingar som kommit till Sverige efter 1970 och hårdare tag mot kriminaliteten. Frågor som även tilltalar Le Pen:
   - Vi har fått ett mycket generöst stöd av Nationella fronten. Vår egen valbudget var mycket blygsam, ungefär en miljon kronor, och hade inte räckt långt, berättar Eriksson för TT.
   Han vill inte uppge hur mycket pengar det handlar om. Men enligt Nordvästra Skånes Tidningar räckte pengarna till cirka åtta ton valmaterial - cirka 247 000 broschyrer.
  
Europasamarbete
   Partisekreteraren menar att det ekonomiska stödet är ett led i det framväxande samarbetet mellan nationalistiska partier i Europa, samlade i organisationen Euro-Nat som startades av Le Pen.
   Jakob Eriksson jämför till viss del samarbetet med hur andra partier jobbar över nationsgränserna. Men till skillnad från andra partiers internationella samarbete, poängterar han, strävar inte nationalisterna mot något överstatligt organ, liknande EU.
   Sverigedemokraterna fick knappt 14 000 röster i förra valet. Partiet har i dag konkret politiskt inflytande i tre kommuner. I Dals Ed i Dalsland och i skånska Höör har partiet två mandat och på Ekerö utanför Stockholm ett mandat.
   Annika Anjou/TT
  
Alla dagens telegram Sverige: (det senaste överst)


Gårdagens telegram Sverige Upp på sidan