Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
FREDAG 28 MAJ 1999
  

’Det var en jätte-
jobbig tid för mig’

VILL HJÄLPA ANDRA ”Jag har tänkt mycket på hur man kan hjälpa andra i den här situationen”, säger kronprinsessan Victoria i tv-intervjun med frilansjournalisten Björn Carlgren.
Foto: PONTUS HÖÖK
Victoria berättar om sina ätstörningar i tv – exklusivt utdrag bara i Aftonbladet
Kronprinsessan Victoria berättar nu för första gången om sina ätstörningar.
  – Det var en jättejobbig tid. Den här sortens sjukdom är jobbig inte bara för individen, utan speciellt för omgivningen. I dag mår jag bra, säger hon.

   Victoria berättar öppenhjärtigt om sitt liv i en exklusiv intervju för frilansjournalisten Björn Carlgren. Intervjun sänds i SVT 2 den 5 juni. Aftonbladet har som enda tidning tagit del av den.
  Kronprinsessan tar emot tv på sin skola, Calhoun College, mellan New York och Yale i USA.
  Största delen av intervjun handlar om hennes ätstörningar.
  – Jag har tänkt mycket på hur man kan hjälpa andra i den här situationen. För mig är det viktigt att kunna prata öppet om det.

”Det här är ett växande problem”
  
– Det är ett växande problem i dagens samhälle, som kanske inte tas riktigt på allvar. Men det är inget man kan rycka på axlarna åt. Det går hårt åt personen och omgivningen.
  
När hon för ett och ett halvt år sedan drabbades av ätstörningar, var det lägligt att åka till USA och studera. Inte för att det var svårt att få hjälp i Sverige.

I USA fick jag lite lugn – jag fick vara i fred och det är jag tacksam för
  – Det finns bra utbud av kunniga läkare på Karolinska sjukhuset. Men i USA fick jag också lite lugn, fick vara i fred. Jag är tacksam för att ni i media lämnat mig i fred. Det har hjälpt mig mycket, säger hon.
  Hon berättar om svårigheterna med sjukdomen.

”Det finns ingen medicin”
  
– Det är inte en bacill man kan ta medicin emot. Det finns ingen speciell orsak, varje drabbad har sina egna orsaker. Det är individuellt vilket gör det svårt att bearbeta och komma ur.
  – Det krävs professionell hjälp. Det är alldeles för jobbigt att gå igenom det och ta itu med det själv.
  Hon är förtegen om sina egna, bakomliggande orsaker till sjukdomen. Blev det för mycket med allmänhetens uppmärksamhet?
  
– Det är svårt att säga. Jag är bara tacksam om jag kan göra ett bra jobb, göra väl ifrån mig och leva upp till människors förväntan. Sedan är det upp till svenska folket att avgöra om jag klarar av det eller inte. Men jag tror inte det var anledningen till ätstörningen.
  I USA har kronprinsessan fått uppleva att vara vanlig. Att promenera på stan utan att bli igenkänd.
  – Att vara anonym är intressant. Jag kan prata med vem som helst utan att de vet vem jag är. Jag älskar att lära känna människor. Att gå in på ett kafé och börja prata med städaren eller den som står i kassan. Det blir som en liten resa.

Det krävs professionell hjälp – det är för jobbigt att ta itu med det själv

Firar sommar i Sverige
  
– Det är viktigt att lära känna hur vanliga människor fungerar.
  Till slut får hon den obligatoriska frågan: Har kronprinsessan en pojkvän?
  – Jag väntade på den frågan. Min största önskan är att kunna få ha ett någorlunda privatliv. Då hoppas jag att du respekterar mitt svar i att jag säger att jag ska få ha ett privatliv.
  Kronprinsessan kommer hem till Sverige i sommar.
  Sedan slutför hon studierna ett sista halvår i USA innan hon återvänder till Sverige på riktigt vid årsskiftet.Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
telefon: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77


   
  FLER NYHETER