Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
TORSDAG 14 OKTOBER 1999
  

Julius Nyerere död
Tanzanias förre president Julius Nyerere blev 77 år.

Julius Nyerere var personlig vän med statsminister Olof Palme. Julius Nyerere var redan sedan 1960-talet en varm Sverige-vän. Här hälsar han på nuvarande kung Carl Gustaf, då kronprins, och dåvarande kungen Gustav VI Adolf.
Tanzanias landsfader dog i leukemi
DAR ES SALAAM Tanzanias förre president Julius Nyerere har avlidit på ett sjukhus i London, bekräftade den nuvarande presidenten Benjamin Mkapa i dag på förmiddagen.
   - Han var en framstående ledare för sitt folk, säger Sten Andersson, före detta utrikesminister till Aftonbladet.

”God vän med Olof Palme”
   - Julius Nyerere var en stark Sverige-vän och oerhört intresserad av svensk politik och samhällsliv. Personligen var han en god vän med dåvarande statsminister Olof Palme.
  - Julius Nyerere har betytt mycket för kampen för frihet hos Tanzanias befolkning. Han började bygga upp landet, även om han kanske inte lyckades helt.

   Den 77-årige Nyerere var svårt sjuk i leukemi och dödsbeskedet kom inte som någon överraskning.
   När dåvarande Tanganyika blev självständigt 1961 utsågs Nyerere till landets förste premiärminister, och året därpå blev han den förste presidenten. 1964 bildade Tanganyika union med Zanzibar och blev Tanzania.
   Nyerere avgick 1985 men har fortsatt att ha stort inflytande. Under det senaste året har han försökt medla fram ett fredsavtal för att få slut på det sex år långa inbördeskriget i grannlandet Burundi.Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
telefon: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77


   
  FLER NYHETER