Köp Plus här

Regeringen risad på Fadime-möte

STOCKHOLM. När Fadime Sahindals minne hedrades på Sergels torg i Stockholm på måndagskvällen fick justitieminister Thomas Bodström höra att regeringen burit sig skamligt åt.
  
FAKTA: MORDET PÅ FADIME
26-åriga Fadime Sahindal sköts till döds i sin systers lägenhet i Uppsala den 21 januari 2002. Hennes far Rahmi Sahindal erkände mordet direkt. Motivet var att Fadime vanhedrat sin familj genom att hon hade haft en svensk pojkvän.
  Fadimes far och bror var tidigare dömda för att ha hotat och misshandlat henne. Fadime har berättat om sin utsatta situation i riksdagen och i flera tv-program.
  Uppsala tingsrätt dömde Rahmi Sahindal till fängelse på livstid. "En ren avrättning" inför de anhörigas ögon, skrev domstolen.
  Inför rättegången i hovrätten tog Rahmi Sahindal tillbaka sitt erkännande och hävdade att en okänd man tvingat honom att erkänna. Fadimes mor vittnade till hans förmån.
  Men Svea hovrätt trodde inte på någon av dem utan fastställde livstidsstraffet den 31 maj 2002.

Han inledde manifestation med ett kort tal där han lovade skydd åt unga utsatta flickor runtom i landet.
  Nästa person vid mikrofonen hade desto mer på hjärtat. Sara Mohammad, ordförande i Glöm aldrig Pela och Fadime-föreningen, kallade ministerns budskap en upprepning.
  Hon syftade på det åtgärdspaket som regeringen lade fram efter mordet på Fadime den 21 januari i fjol och som många tycker är otillräckligt.
  Bara ett par veckor efter mordet uppmanade en enig riksdag regeringen att agera för att låta 18 år bli minimiålder för att få gifta sig, inte bara för svenska flickor utan även för utländska flickor som bor i Sverige.

Tar tid
  Att riksdagen begärde lagstiftning omgående var för att förhindra barnäktenskap och arrangerade äktenskap.
  - Men vad har hänt? undrade Sara Mohammad inför några hundra åhörare på torget.
  - De pratar om att det är svårt att ändra på lagen och vi måste vänta till 2004. Men till och med Turkiet har ändrat till 18 år. Det är en skam av regeringen faktiskt! Hur många flickor till ska bli bortgifta? sade hon och menade att regeringens åtgärdspaket bara syftat till dämpa opinionen.
  Bakom henne stod justitieministern och lyssnade i kylan.
  TT: Vad säger du om Sara Mohammads kritik?
  - Vi jobbar ju på så fort det går. Men det är så att lagstiftning tar den tid det tar med den demokratiska ordning som måste följas.

Medsystrar
  - Jag kan ju bara bekräfta att vi nu kommer att lägga fram konkreta lagförslag med de initiativ som togs förra året.
  TT: Hon kallar det en skam.
  - Ja, men vi gör så gott vi kan, och vi har gjort flera olika saker, och jag kan inte svara för andras besvikelse, sade Thomas Bodström.
  En av de övriga talarna, Maryam Yazdanfar, vice ordförande i SSU Stockholms län, uttryckte sig sorg över att hennes medsystrar Fadime och Pela måste dö innan frågor om kvinnoskydd togs upp på den politiska dagordningen.
  - Jag grät, Mona Sahlin grät, riksdagens talman Birgitta Dahl grät och kronprinsessan Victoria grät. Men varför hände ingenting innan det? Varför var vi tvungna att börja gråta först?
Publicerad: 2003-01-20


Sverige
(Inga telegram)

Världen
(Inga telegram)


Tidigare nyheter

Tipsa Aftonbladet

SMS/MMS 71000, telefon 08-411 11 11, e-post 71000@aftonbladet.se
Upp

Tjänstgörande redaktör: Henrik Ståhl

Chefredaktör, ansvarig utgivare och vd: Jan Helin

Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin

Sajtchef: Andreas Aspegren

Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Telefon växel: 08 725 20 00

Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se

Aftonbladet Plus KundcenterE-post

Org.nr: 556100-1123

Momsregistreringsnr: SE 556100-112301

© Aftonbladet Hierta AB

Tipsa Aftonbladet 71000
MMS/SMS
71000
E-post
Telefon
08-411 11 11
Fredag 12-09-21
Sök på Aftonbladet